Siepon historiasta

Määtän taloja ja Määtän saari (1739) Siepon eli Määttä 20 historia on nyt pääosin kirjoitettu. Talosivulta puuttuu vielä tilan muut asukkaat, mutta ne ovat työn alla. Siepossakin on usein vaihtuneet asukkaat ja siinä on mm. asunut Perttusia, Rusasia ja tietysti Määttiä. Vikarin kartassa vuodelta 1739, joka oheisessa kuvassa, näkyy kaksi Määtän tilaa Petteri Määttä ja Lauri Määttä. Todellisuudessa Määttiä oli enemmänkin tuolloin jo, mutta jostain syystä Vikar ei niitä karttaansa ole laittanut. Määttien jakautuminen useaksi eri taloksi alkoi noin 1690 luvulla. Sitä aiemmin oli jakautunut Kauppi Määttä omaksi tilakseen.

Määttien talojen tutkiminen on erittäin haasteellista ja varmasti virheitäkin tulee ja jotain jää huomaamatta. Tarkoitushan ei toki ole tehdä sivuille laajoja sukututkimuksia, eli en ole kovin paljon kauas taaksepäin sukuja tarkastellut. Esim. kun Määttä 20:een tulee Antti Iisakinpoika Rusanen, tämän isä Isak sekä Matti Kassinen -nimiset miehet. Heillä on henkikirjoihin merkittynä sukunimeksi Mäkelä. En ole toistaiseksi tutkinut mistä nimi Mäkelä heille on tullut.

Lisäksi haasteelliseksi tekee Määtissä myös se, että taloja näytetään vaihdelleen ja useita samannimisiä ihmisiä asuu taloissa. Määtät ovat levinneet todella moniin laitasaarelaisiin taloihin.

Siepon historia sivu löytyy täältä.

Kategoria(t): 20 Sieppo, 36 Kauppi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *