Saunakangas no 74 historia

Saunakangas

Saunakankaan historia on myöskin nyt niin valmiina kuin voi olla. Vanha Reinin talohan on säilynyt jälkipolville ja toivon mukaan uusi omistaja tulee kunnostamaan sen. Tutkiessani Saunakankaan historiaa, jonka on käsitykseni mukaan perustanut esi-isäni Juho Sakarinpoika Määttä (s. 1779) selvisikin, että nämäkin Määtät ovat alkuaan Yrjänästä no 29.

Olin aina kuvitellut heidän kantatalokseen Määttä eli Sieppo no 20. Toki he Siepossa asuivat, mutta sinne he tulivat Yrjänästä. Yrjänän ja Siepon talojen isännät nimittäin tekivät mielestäni jonkinlaisen talon vaihdon eli esi-isäni Yrjänästä muuttivat Sieppoon ja Sieposta silloiset asukkaat muuttivat Yrjänään. Miksi tällaista tehtiin, en tiedä. Olen myös huomannut, että muutkin tilalliset näin toimivat aikoinaan.

Saunakankaasta levisi tätä Määtän sukua sitten moneen laitasaarelaiseen taloon avioiden ja muuttojen kautta. Talot joihin heitä muutti olivat mm. Pikkarainen, Honkarinta ja Vainiokangas. Saunakangas saa uuden nimen Reini noin 1891 alkaen. Mistä tämä Reini nimitys tilalle tulee, tietääkö kukaan?

Kategoria(t): 74 Saunakangas Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *