Rovasti K. A. Strömmerin muistokirjoitus (1944)

Hilli ja Kalle pappilan törmällä

Rovasti K. A. Strömmer synt. 18.11.1879, nukkui rauhallisesti kuolon uneen Muhoksen pappilassa 6.3.1944

Syvällä kaipauksella – Muhoksen seurakunta

Eilen saavutti muhoslaiset surunviesti, joka tiesi kertoa seurakunnan kunnioitetun kirkkoherran, rovasti K. A. Strömmerin siirtyneen manan majoille. Hän oli kuollessaan 64-vuotias.

Rovasti Strömmer tuli ylioppilaaksi v. 1900 sekä vihittiin papiksi 1906. Samana vuonna hänet määrättiin Iisalmen v.t. kirkkoherraksi. Jo seuraavana vuonna hän siirtyi Haapaveden ja 2 vuotta myöhemmin Saloisten v.t. kirkkoherraksi. Vuonna 1918 valittiin hänet Muhoksen kappalaiseksi ja v. 1925 saman pitäjän kirkkoherraksi. Vuonna 1930 sai hän rovastin arvon. Useita vuosia hän toimi myöskin lääninrovastina.

Pappilan rannalla

Rovasti Strömmer on joutunut olemaan mukana monissa kunnallisissa y.m. luottamustoimissa. Hän oli 4 vuotta holhouslautakunnan jäsenenä ja useita vuosia myös Korivaaran koulun johtokunnan puheenjohtajana. Pitkät ajat on rovasti Strömmer ollut myös Pohjolan Poikakodin johtokunnan jäsenenä. Niinikään hän oli Suomen Turvan paikallisen johtokunnan jäsen.

Tulkoon mainituksi, että rovasti Strömmer edusti sukuaan jo kolmannessa polvessa Muhoksen sielunpaimenena. Jo vuosina 1857-80 oli hänen isoisänsä Samuel Strömmer ja tämän jälkeen hänen poikansa, nyt kuolleen rovastin isä Muhoksen kirkkoherrana.

Rovasti Strömmer harrasti erikoisella antaumuksella Muhoksen historia tutkimista antaen auliisti seurakuntansa kirkonkirjat tutkijain käytettäväksi.

Karl Alfred ja Hilja Strömmer pappilan salissa

Rovasti Strömmer tunnettiin seurakunnassaan hartaana sielunpaimenena, joka asetti päämääräkseen vain sen leiviskän hoitamisen, joka hänelle oli uskottu. Sellaisena saavutti hän kaikkein seurakuntalaistensa kunnioituksen, joka nyt – rakastetun rovastin siirryttyä viimeiseen lepoon – muuttuu vilpittömäksi kaipaukseksi. Syvimmän surun aiheutti tuonen kutsu kuitenkin lähimmälle omaisten piirille ja sukulaisille. 1

  1. Lehtileikkeet Lehtovaaran arkisto, Eero Parviainen
Kategoria(t): 34 Kortila (pappila) Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *