Rohkea heinävaras

Leskelän heinäväkeä (1920-luku)

Muhoksella Laitasaaren kylässä on viime kuun lopussa Tihilän talon kartanoladosta yhdeksänä yönä heiniä varastettu. Varas ei ole liikkunut hevosen keralla, vaan säkillä ja takkavitalla ja miten milloinkin lienee niitä vienyt. Ladon ovea on yön ajaksi koetettu lujaa naulata ja pitää vahtia kartanon seudussa, vaan ei se ole mitään auttanut.

Muutamanakin yönä oli kolme miestä vahtia pitämässä. Yöllä ei näkynyt eikä kuulunut mitään. Mutta kun aamun tultua vahdit menivät kahvia juomaan, niin sillä aikana oli varas repinyt ladon oven auki ja vienyt sieltä heiniä. Varkaan jälistä ei ole täysin saatu selvää, kun kova tie lähtee talosta usealle suunnalle. Heiniä tosin on aina kartanosta lähtien jonkun matkaa varissut, vaan ulompana niistä ei ole merkkiäkään näkynyt.

Taas muuutaman kerran pantiin hyviä kylvöheiniä kartanon lähellä olevaan aittaan. Aitan ovi oli hyvällä lukolla varustettu ja talon isäntä rupesi yöksi pitämään vahtia pirtin akkunan pielessä. Mutta aamupuoleen lienee vahdille alkanut tulla uni, jota tilaisuutta käytti varaskin hyödykseen. Hän oli näet kangilla vääntänyt aitan oven pois saranoiltansa ja vienyt kylvöheinistäkin osansa.

Sattui kerran käymään niinkin, että kun talon talon väki oli iltaruokaa syömässä, niin sillä ajalla varas pistäysi kartanoladosta heiniä noutamassa. Ohran olkia ja ruumenia on myös mainitusta talosta varastettu.

Kummallinen tuo varas on ollut kun ei sitä estä lukot eikä myös aina vahtaaminenkaan. Lieneekin tuo ilkiö silmänkääntäjä. Vaan luulisi kumminkin varkaan kerrankin ansaan joutuvan, jos tositoimia olisi vahtaamisessa ja jälkiä paremmin tarkastettu. 1

  1. Oulun Ilmoituslehti 14.04.1893, no 42
Kategoria(t): 6 Tihinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *