Rahkola, synnyinkotini

Tuntematon lapsi Taina Koski (o.s. Putaala, s. 1948) kertoo vanhemmistaan, perheestään ja ajasta Rahkolassa.

Äitini on Aino Valpuri (o.s. Rahko, s. 1928), Rahkolan tyttöjä – hän meni naimisiin Aarne Olavi Putaalan (s. 1927) kanssa vuonna 1947.

Eero-veljeni syntyi vuonna 1947 Rahkolassa. Talon lapsille, eli Hulda-mummon toisesta avioliitosta syntyneille Anjalle, Erkille ja Astalle kerrottiin, että kätilö toi hänet matkalaukussa. Sitä ihmeteltiin että voiko olla mahdollista! Heikinheimo kastoi Eeron. Myös minä synnyin Rahkolassa, vuotta myöhemmin kuin veli.

Minä pelkäsin jostakin syystä autojen ääniä: huusin kuorma-auton ja Erskine-merkkisen henkilöauton kyytissä kauheasti – kukaan ei tiedä miksi. Isäni oli autonasentaja ja hänellä oli näitä kulkupelejä tuolloin. Kerran oltiin Nikarassa käymässä ja poistultaessa Valpun linja-auto oli tulossa maantiellä ja minä heittäysin keskelle tietä makaamaan, nostin aina välillä päätäni ylös katsoen auton lähestymistä. Kukaan ei uskaltanut tulla minua ottamaan, kun onnikka lähestyi. Kuski pysäytti auton ja kantoi minut Rahkolaan.

Rahkolassa oli tuolloin jonkin verran eläimiä: muutama lehmä ja lampaita, sika, sonni sekä hevoset Sirkka ja Virkku. Kissa ja koira tietysti ja tämä sekarotuinen koira oli niin mainio, että paimensi meitä lapsia. Eero putosi laiturilta jokeen pyykinpesun aikana ja koira pelasti hänet vedestä. Pyykkiähän pestiin tähän aikaan veden äärellä, mm. lakanat keitettiin padassa ja pyykit huuhdeltiin joessa.

Rahkolassa syntyi vielä veli Antti. Kevätkesällä 1951 muutimme Apajaan, siellä syntyivät Esko, Hannu, kirkolla Airi ja Juha. Ouluun muutimme vuonna 1963.

Kategoria(t): 11 Rahko - Rahkola, 38 Inkala - Apaja, 48 Putaala Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *