Porinoita Pirttijärveltä – osa 3

Sanginjoen kylän Vanhatalossa asuvaa Esko Holappaa haastatteli Pentti Lohela joulukuussa 2017. Haastattelu julkaistaan kuuden artikkelin sarjana. Kiitos Pentti ja Esko!

Pirttijärven tientekijöitä (1956) Tie Tuppelaan valmistui vuonna 1962 tuohon Lammin risteykseen. Siitä pääsi tänne jotenkin hevosella, mutta huono se oli. Olen myöhemmin ihmetellyt, miten sitä näki mennä kouluun syksyllä, kun ei tietä ollut, taivaalle katsomalla jotenkin näki. Tie oli Tuppelankankaan risteykseen asti. Sitä tehtiin hevospelillä monta vuotta. Muhoksen tiellä, Korilan kankaalla kun ne vuonna 1957 oikaisi sen mutkan, niin sisaren mies sahasi sen metsän siellä. Yksi petäjistä oli 82 cm halkaisijaltaan ja se kaadettiin justeerilla. Minäkin oli siellä poikana hommissa ja parkkailin pikkupöllejä.

Armeijassa Esko oli 7 kuukautta Hiukkavaarassa ja 3 kuukautta pioneerina Korialla. Kekkonen lyhensi silloin armeija-aikaa kuukaudella. Vuonna 1964-65 sotilaskotitytöt lahjoittivat minulle sotilaskotikirjan ahkerasta vapaaehtoisuudesta, eversti Suorsa ojensi sen minulle.

Kotona meillä oli pari lehmää, joskus kolme, mulli ja lammas sekä hevonen joka oli tärkein. Se hevonen oli talven tienestilähde, kun heinät meinasi keväällä loppua, usein piti ostaa lisää. Sosolta ja Tyrnävältä isä kävi keväällä ostamassa. Isä teki pärekoreja ja puukalusteita ja vaihtoi niitä heiniin.

Metsätöitä tehtiin Eskon nuoruudessa pokasahalla, metallikaarisahalla. Ensimmäinen moottorisaha painoi 12 kiloa. Silloin kun lopetin metsähommat, saha painoi 7,5 kiloa. Nyt ne ovat 3-4 kilon paikkeilla.

Tyrnäväläisille me tehtiin veljen kanssa poikasena 1.000 heinäseivästä. Kovaa hommaa oli se heinän seivästys, varsinkin jos sattui sateista, niin piti välitappeja laittaa. Yleensä viikko juhannuksen jälkeen se aloitettiin. Täällä jouduttiin viikatteella niittämään heinät, se oli kova ylimääräinen työ.

Heinäsirkan ääntä ei enää kuule. Olin Ylitalolla käymässä ja sanoin ettei kuulu heinäsirkan ääntä niin talon poika sanoi, että tuossahan tuo sirittää. Jos talvet vielä lämpenee, tulee pahaa jälkeä metsissä, juuria särkee. Tuulet ovat myös koventumassa.

Kategoria(t): 34 Kortila (pappila) Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *