Porinoita Pirttijärveltä – osa 2

Sanginjoen kylän Vanhatalossa asuvaa Esko Holappaa haastatteli Pentti Lohela joulukuussa 2017. Haastattelu julkaistaan kuuden artikkelin sarjana. Kiitos Pentti ja Esko!

Tapanina 1963 Utoksella uudessa talossa Pirttijärvellä on ollut asutusta kauan. Eräs puukuppi löytyi järven pohjasta. Siinä kupissa oli kaiverrustyyli sellainen, että sitä tyyliä käytettiin ensi kerran noin 350 vuotta sitten, eli kauan on tällä paikalla asuttu tai ollut jotain toimintaa, liikkunut metsästäjiä, kalastajia jne. Se kuppi meni museoon, piti kuljettaa vesiastiassa; kuppi meni palasiksi kun se järven pohjasta nostettiin. Museomies aikoi koota sen kupin, ei luvannut sitä takaisin Eskolle, kuuluu muinaismuistolain piiriin. Museomies oli tutkija Pertti Koivisto.

Eskon pihapiirissä on kuusi, joka on istutettu vuonna 1935, käsi ei enää yllä ympäri. Eskon sisar syntyi silloin ja äiti Laina sen istutti.

Hautapakassa oli kivipirtti, joka purettiin, ison vihan aikana asuttu siinä, seinät olivat kivestä, kiuas oli samanlainen kuin savusaunassa. Isä purki aikoinaan sen ja löysi kiven päältä 12 savipiippua. Piiput olivat jonossa ja lattialta löytyi luita loukosta. Esineistä saatiin Pohjois-Pohjanmaan Museoyhdistykseltä vuonna 1954 kiitoskortti lahjoituksesta Samuli Paulaharjun pojan Ahdin allekirjoittamana.

Äsken kuulin että Vesaisen kirjassa olisi siitä juttu, kun se tappo ne venäläiset. Koulukaveri Tuomo sanoi olleen pikkupoika kun oli lukenut siitä, noin 60 vuotta sitten. Voisiko olla Juho Vesainen -niminen kirja jonka kirjoitti Santeri Ivalo ja tarkoitti siinä sissipäällikkö Pekka Vesaista. Isä oli syönyt lasten kanssa puuroa ja nähnyt että viholliset tulee. Sanonut että syökää rauhassa, oli ottanut pitkän penkin käteensä ja tappanut sillä viholliset.

Kirjassa oli ollut paljon asiaa Pirttijärvestä ja sen asutuksesta. Siihen aikaan, noin 60 vuotta sitten, kylällä oli lentävä keuhkotauti. Sairaanhoitaja poltti sen kirjan tartunnan pelon takia. Olisi mielenkiintoista uudelleen lukea jos saisi käsiinsä.

Noin kymmenen vuotta sitten kuivatettiin järveä. Ensin eivät saaneet kuivatettua sitä, koska eivät laskeneet tarpeeksi vettä pois vaan jäädyttivät. Toinen kesä sitten niin tuli kuivaksi, paitsi liejukko, joka jäädytettiin. Sitten se painui, kanava kaivettiin. Nyt on hyvä kalakanta kun sitä istutetaan. Sammal siinä nyt alkanut kasvamaan, se on joku lampisirppisammal. Syvimmillään järvi on kaksi metriä. Utajärven Särkijärvellä tehtiin sama homma aiemmin. Täällä kuivatessa pohja tuli niin kuivaksi että pikkukengillä pääsi yli. Yhtiön mönkijän avulla saatiin pohjakantoja pois. Joku tosi iso puukin oli sinne kaatunut, moottorisahan laippa ei yltänyt. Traktorilla se vedettiin. Erikoisia veden hiomia esineitäkin sieltä löytyi.

Kategoria(t): 34 Kortila (pappila) Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *