Pienimäättä no 17 historia

Pekka-Määtän pihapiiriä Neljäs Määtän talo on ollut nyt selvityksen alla ja saatettu päätökseen – tai ainakin vähän sinne päin, toivottavasti. Reilu kuukausi siihen meni, muiden touhujen ohella. Aiemmin kirjoitin Kaupista Rannan Raimon kärsivällisellä avustuksella, sitten Sari kirjoitti Sieposta ja nyt selvittelin Pienimäättää. Kaikki varmaan muistavat että myös Yrjänä on alkujaan Määtän taloja? Senkin on Sari selvitellyt – kaipaamme tuolle sivulle vielä valokuvia.

Varmasti tekstistäni löytyy puutteita – kaikkea ei voi huomata vaikka kuinka tarkkana koettaisi olla. Mahdolliset korjaukset vastaanotan mieluiten sähköpostiini.

Siepossa kävimme Sarin kanssa yhdessä, katseltiin vanhoja valokuvia sekä tilan papereita. Sari selvitteli faktat ja minä skannasin ja käsittelin valokuvat. Pienimäätässä – Pekka-Määtässä – jututin nykyistä isäntää sekä vierailin hänen vanhempiensa ja sisarensa luona. Myös toisen Pienimäätän talon eli Ala-Määtän väkeä on haastateltu. Katseltiin vanhoja valokuvia ja juteltiin menneistä ajoista.

Vetää nöyräksi kun tajuaa kuinka kauan Pienimäätässäkin on asuttu, kuten muissakin Määtän taloissa, ks. Määtän kantatalosivu. Pienimäätässä pisimpään kuitenkin viimeisimmät omistajasuvut – vähän laskutavasta riippuen vuosia kertyy joko 133 (Rusanen-Määttä) tai 144 (Väänänen-Könö).

Tähän mennessä tehtyjen talohistorioiden perusteella vanhin edelleen saman suvun hallussa oleva tila on Kosunen 10 (vuodesta 1720) ja toiseksi vanhin Pikkarainen 72 (vuodesta 1820). On mielenkiintoista nähdä muuttuuko kahden kärki jatkossa. Voi olla että Kosusta on hankala päihittää!

Lue Pienimäätän talohistoria täältä.

Kategoria(t): 17 Pienimäättä Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *