Kekkolan talon varhaisvaiheita

limingan_voutikunnan_kymmenysluettelo_p Kyselin eilen Rannan Raimolta näistä Kekkolan talon varhaisvaiheista, kun sen historiaa kirjoitin käyttäen mm. Voipion Kekkoset Suomen asuttajina -kirjaa eräänä lähteenä. Voipio epäilee, että talo on saanut nimensä vasta 1620-30 luvulla Kekkolan talon ostaneesta Matti Ollinpoika Kekkosesta. Tämä ei ilmeisesti kuitenkaan pidä paikkaansa – Raimo on kerännyt tietoja Kekkosen tilasta jo vuodelta 1557 ja siellä Kekkoseksi taipuva Lasse Kechkoi asuu Laitasaaressa.

Raimo on huomannut tutkiessaan, että tämä Lauri Kekkonen -niminen miekkonen ”katoaa” 1557-1566 väliseksi ajaksi ja tilalla on Lauri Keränen -niminen mies. Sitten taas nimeksi taloon tulee Lauri Keckonen ja myöhemmin vain patronyymillä Lauri Heikinpoika. Tästä voisi helposti päätellä, että Kekkosen talo on ollut jo ennen vuotta 1557 olemassa ja sitä on tullut asumaan Lauri Keränen, joka sitten käyttää lisänimeä Kekkonen – talon mukaan. Mielenkiintoista!

Kekkolan väkeä 1912

Kekkolan talohistoriaa pitää vielä tarkentaa ja lisätietoja etsiä, mutta on siellä nyt jo jotain luettavaa. Kuvia toivottaisiin artikkeliin mukaan mikäli niitä joltakin löytyisi.

Kategoria(t): 28 Kekkola Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *