Juho Määttä-Männikkö 70 vuotta (1925)

Juho Fransinpoika Pienimäätän perhettä Männikössä

70 vuotta täyttää tänään maanviljelijä Juho Määttä-Männikkö Muhoksen Laitasaaressa. Hän on syntynyt 21.10.1855 Ylikiimingissä, josta vanhempainsa kera siirtyi Muhokselle 14-vuotiaana. Vanhemmat ostivat Ala-Määtän tilan Laitasaaren kylästä.

Naimisiin mentyään osti hän vanhemmiltaan sanotun Määtän tilan, jota rupesi viljelemään, vaan muutamien vuosien kuluttua silloisen ahdinkotilan aikana täytyi hänen myydä sanottu tila ja tyytyä torpan maahan Kaupin tilasta, jota nyt rupesi viljelemään. Kovin lujalle otti elämä kun lapsilaumakin oli suuri, ollen korkeimmillaan 9 kappaletta. Ei riittänyt päivän aika, vaan täytyi yötä panna jatkoksi ja sen hän teki mielellään, kunhan vain sai leipää suurelle joukolleen.

Tyykivakka - Anna Männikkö Männikkö on taitava puutyöntekijä, tehden rakennustyöstä hienoimpaan aina huonekaluihin asti, onpa hän tehnyt esim. tuulella kulkevan peltoauran y.m. Ei liioittele, jos sanoo, että ”Männikkö tekee mitä tahtoo, muut tekevät mitä osaavat”.

Paitsi käsiteollisuudessa on Männikkö myöskin taitava maanviljelijä. Vuonna 1908 valtion toimesta Kaupin tilan ositettua, sai Männikkö myöskin maapalstan, jonka hän on laittanut mitä parhaimpaan kuntoon. Lasten kasvatuksessa on hän myös taitavan vaimonsa kanssa onnistunut erinomaisesti, sillä heidän lukuisat lapsensa ovat niin sopuisaa väkeä, että he sopivat asumaan ja ahertamaan yhdessä.

Juho Männikön nyt täyttäessä 70 vuotta yhtyy omaiset ja tuttavat sydämellisiin onnentoivotuksiin, toivoen vielä pitkää iltapuhdetta uutteralle, rehdille ja kovin vähään tyytyväiselle raatajalle. 1

J. K. Juho Fransinpoika Määttä-Männikkö (alk. Väänänen Ylikiimingistä) kuoli 6.6.1943 ollen 87-vuotias.

  1. Liitto 21.10.1925, no 241, s. 4
Kategoria(t): 17 Pienimäättä, 36 Kauppi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *