Jättiläistarinoita – osa 5, Vorna

Raimo Rannan kokoamia Jättiläistarinoita Oulujoen varrelta julkaistaan useamman artikkelin sarjana sivostollamme.

Soutajat Leppiniemessä Vorna oli mahtava Jättiläinen ja asui Kuhmonniemen pitäjän Lentuan kylän kohdalla Venäjän puolella rajaa. Siellä hän eleli vaimonsa kanssa Vornanniemessä olevassa majassaan. Nykyisessä Miinovan kylässä olivat he ainoat asukkaat. Hänen kerrotaan olevan tavattoman kookas ja vahva, kuten muutkin Jättiläiset. Luonteeltaan hän oli julma ja hankki elatuksen ryöstämällä muiden ihmisten omaisuutta. Suurella veneellään kulki hän vuosittain Kuhmon, Sotkamon, Paltamon ja Oulujärven vesiä alas mereen saakka, ryöstäen ja surmaten ihmisiä.

Kerrotaan hänen käyneen Hailuodossa asti. Palatessaan sauvoi hän raskaan lastinsa väkeviä koskia ylös. Kerran kumminkin sattui, ettei vene Vornankaan voimilla noussut Pällin putouksen päälle, muuten kuin vetämällä. Siitapä sananlasku ”Ei pääse pojat puoletkana, ei kolmannetkana urohot, päälle Pällin korvan, ilman nuorin nousematta, tervaköysin tempaamatta, kun ei voinut Vorna päästä”.

Vorna kun yhä jatkoi ilkeyttään, yltyi kansan viha häntä vastaan ja vihdoin alettiin väijyä hänen henkeänsä. Kerran tuli joukko miehiä sitä tarkoitusta varten lähelle Vornan asuntoa ja asettui vastapäätä olevalle rannalle lahden takaa väijyksiin. Vorna kumminkin huomasi vainoojansa ja huusi heille, että hakkaisivat pilkan mäntyyn, jotta hän siihen ampuisi. Jos hän ei osaisi, saisivat vastustajat tulla hänen majallensa. Muuten pysykööt ulompana. Pilkka tehtiin ja sen keskelle porahutti Vorna jousellansa petäjän kylkeen, niin että mänty räsähti halki. Sillä kertaa lähtivät väijyjät tyhjin toimin takaisin.

Taas teki Vorna ryöstöretken, kävi Hailuodossakin sai sieltä erään neitosen muun muassa saaliiksensa. Kotia tultuaan pitkältä matkaltaan käski hän vaimonsa lämmittämään saunan. Eukko kyllä koitti kehottaa miestänsä varovaisuuteen sanoen, että hän viime yönä oli unissaan nähnyt lehmikarjan kulkevan miehensä jäljessä.

Vorna ei kumminkaan ollut milläsikään, sanoi surmanneensa kaikki ihmiset, keitä vaan matkallaan oli tavannut ja niin työntyi saunaan. Samassa syöksyi väijyvä miesjoukko esiin, salpasi saunan oven ja sytytti saunan tuleen. Vorna täytti housunsa tuhkalla, ryntäsi ulos, sokaisi saartajien silmät ja riensi pakoon. Yksi piirittäjistä ampui silloin häntä nilkkaan, nilkkasuoni meni poikki, Vorna kaatui ja niin saivat vainoojansa hänet surmata. 1

  1. J. Kyllösen kokoelmat M.M.Y:n arkistossa
Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *