Jättiläistarinoita – osa 4, Piru muutti Isteriin

Raimo Rannan kokoamia Jättiläistarinoita Oulujoen varrelta julkaistaan useamman artikkelin sarjana sivostollamme.

Koski kuohuu Tätä tarinaa ehkä muistelee kansa vielä kertoessaan, että piru on kerran yhtenä päivänä sauvonut kaikki Oulujoen kosket. Istualtaan työnteli hänkin venettä, mutta Pällissä täytyi hänen nousta seisaalleen. Erään toisen kerran kulkiessaan ylös Pyhää hän levähti Pällissä olevan Mikonkorvan alapuolella sanoen ”Ei pääse pojat puoletkana, päälle Pällin korvan”. Samassa sattui tervaveneitä tulemaan alas koskea. Sen nähtyänsä alkoi paholainen katselemaan, eikö joku niistä joudu kuohujen sekaan, kun niin kovaa koskea laskevat. Päivän hän siinä katseli, vaan kun kaikki pääsivät kunnialla alas, lähti hän siitä sauvoskelemaan ylös ja tuumaili ”Pitkät on päivät oottavalla, kovat koskenlaskijalla”.

Paholainen on asustellut Pyhäkosken seudulla. Pällissä sanotaan hänellä olleen pääasento. Kun ruvettiin rakentamaan möljää kosken rannalle, suuttui paikan näkymätön asukas, kun kiviä alettiin möykyttää, ja lähti pois. Kun paholainen oli muuttomatkalla, sattui eräs mies makaamaan tiellä, jota seurue kulki. Edellä kulkija huusi ”Pois tieltä, naimakansa tulee”. Mistä se tulee, kysyi mies ”Pällistä Isteriin” vastasi ääni ja silloin kulki koko joukko eteenpäin, jotta jymy kuului. Sen jälkeen on Isteri (Muhosperässä, Poikajoen korkein putous) ollut paholaisen asuinsija.

Pyhäkosken haltija asui Rakankalliossa, hän tuskastui kun möljää rakennettaessa alettiin kiviä jyystää, ja lähti pois. Möljän rakentajat kuulivat kalliosta äänen, joka lausui että ”koska hänen ei anneta olla rauhassa, täytyy hänen lähteä etsimään uutta asentopaikkaa, samalla ilmoitti muuttavansa Isteriin”. 1

  1. A. H. Snellman, Helsinki 1887
Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *