J. B. Heikkisen 25 teesiä puhemiehelle (1920)

J. B. Heikkinen 70v Juho Benjamin Juhonpoika Heikkinen, Laitasaaren Karhun no 7 sekä Utajärven Laitilan no 5 isäntä oli järjestelmällinen ja jämpti mies. Hän kirjoitti 38 osaisen seinätaulun talon työväelle, sekä rengeille että piioille. Molempia oli talossa useita.

Allaoleva luettelo oli puhemiehiä varten, jotta osaisivat esitellä hänelle oikeansorttisia emäntäehdokkaita.

Puhemiehen velvollisuus ja emännän paikka haettava ja häneltä vaaditaan seuraavaa:

 1. Hänen tulee olla sydämmestään uskovainen eli toisin sanoen Kristillisyytestä hyvä totistus kuin Stehvaanuksella. Hän voisi kiusaustenki keskellä antaa anteeksi vihollisilleen ja rukoilla Jumalaa kivi sateenkin aikana, hän näkee taivaan avoinna ja Jeesuksen seisovan Jumalan oikealla puolella, hänen kanssaan voipi elää ja kuolla turvattuna.
 2. Hänen ikäsä saapi olla 20. kymmenestä noin 40. kymmeneen ikävuoteen.
 3. Terve sielun ja ruumiin puolesta ja tervettä sukua kaikin puolin kaukaisista ajoista.
 4. Tulee olla maalaisliittolainen.
 5. Kansakoulun käyny, eli muuten vastaavat tiedot, saapi olla enenpiki oppinu jos kuinka paljon.
 6. Olla maan henkinen, siihen kuuluu puutarhan hoito.
 7. Osata hoitaa karjaa mitä talossa tarvitaan.
 8. Osata leipoa, keittää ja ruokaa laittaa, niin hyvin jotta ruoka on ruuan makusta, ja yksin kertaisista aineista.
 9. Osata järjestää ruoka pöydälle niin että emäntä saapi maineensa atrioitsioilta.
 10. Olla vierasten holhoja napisematta.
 11. Osata käsitöitä tehdä, kutoa vaatetta, sukkia, ommella vaatteita y.m.  y.m.
 12. Olla puhdas ja siisti sisältä ja päältä.
 13. Taittaa isoavalle leipää, köyhät ja raatolliset ottaa huoneeseen, eikä kääntää itseään pois tarvitsevaisen tyköä, ja jos on paljo niin antaa runsaasti, ja jos on vähä niin antaa vähästä hyvällä mielellä eikä leikitellä köyhän kanssa kuin Kissa Hiiren.
 14. Mitata likistetyllä ja sullotulla mitalla ja ylitsevuotavalla.
 15. Olla naapurille iloksi eikä harmiksi.
 16. Olla kotin kaunistus ja kruunu.
 17. Hänen tulee olla vaatetettu sen mukaan kuin arvo ja varat riittää ja hyvä omatunto sallii.
 18. Naisen kauneus ei riipu kullan koristuksissa eikä hivusten palmikoissa, vain hiljaisella ja lakealla sydämmellä varustettu ihminen.
 19. Hänen tulee käyttää aina puhe vuoroa, kaikkien kanssa ja kaikissa asioissa niin silloin on aina puheella arvo ja menestys.
 20. Ja jos kuka ikänä häneltä mitä pyytää joka on todellisen asian kanssa sopu soinnussa niin on aina vastattava, jovain, niin silloin ei tule riitaa koskaan.
 21. Olisi suotava että hän tulisi toimeen samanlaisella ruoka ja juoma järjestyksellä kuin minäki.
 22. Että hän olisi se ihminen joka tekee virkasa työt vireästi ilolla eikä huokauksella.
 23. Hakia ei saa olla leski.
 24. Hakijan tulee olla niin sielullisesti ymmärtäväinen, että tietää olevasa nainen, ja ymmärtää että hänestä tulee Äiti ja että äitillä on paljon tehtävää ja kärsittävää elämän taipaleella, ja vielä muistettava että mistä on alkusa saanu niin silloin hän saattaa ilomielin sanoa että tapahtukoon minulle sanas jälkeen.
 25. Hakijan ei tarvitse olla varustettu tämän maailman tavaralla, vain jos niin on sallimus hyväksi nähny että on tavaraaki, niin se on lahja Jumalalta, vain niin hillitysti ajatellen että ei kehu minun kaikki.

Huomautus, jos hakijalta puuttuu näitä edellä mainituita hyveitä joitakin niin voipi kuitenki esiintyä kuin on puhdas sydän, kyllä hänkin oppii kuin ei halu puutu, ja sanoo että kyllä minä opin kuin opetetaan.

Maria Heikkinen o.s. Kemppainen Muistakaa, olen puhunu vakavasti, sillä asia on vakavaa laatua, on onni ja onnettomuus kysymyksessä. Jos hakia vaatii ja kysyy että minkälaiset on miehellä hyveet, niin vastaan, että tässä on kaikki näkyvissä, sillä suu on sydämmen tulkki, tämäkään riittää kuin ajattelen, olenhan ensin velvollinen tekemään itse mitä toiselta vaadin, eli niinkuin lain loppu sanat kuuluu. Kaikki mitä te tahdotte, että ihmisten pitää teille tekemän, niin se tehkäät te myös heille, muuten ei ole oikeutta eikä etua toiselta vaatia.

Ja vielä puhemiehelle huomautus, että ala arvoiset elköön vaivatko itseään tässä asiassa, sanon puolestani totuuten, niinkuin tiedätte, että olen leski ja suuren perheen Isä, ja olen paljo koeteltu elämässäni, vain olen iloinen siitä, että olen aina Jumalan avulla uskon kautta kulkenu voitosta voittoon, ja sempä tähden, on aina sydämmeni ruokous ja huokaus Jumalan tykö että varjeleisi kaikesta pahasta sielun ja ruumiin puolesta, vakuutan puhemiestä, että en ole mieli harmiksi avustajalleni jos niin sallimus määrää.

Vain vielä lisää sanon ja muistutan, oletteko varustettu niillä matka eväillä jolla Eleatsaari, Iisakin puhemies, ja niillä eväillä joilla nuoren Topian puhe mies, jos olette, niin olen varma että on asiallamme onni ja menestys ajassa ja ijänkaikkisesti.

Ja rukoilen edelleen Jumalaa niin elä johtata minua ja meitä kiusaukseen, vaan päästä meitä pahasta, ja kuljeta niin, että meitä kruunataan kunnian kruunulla valittuin kanssa sinä suurena Herran päivänä.

Muhos 3.4.1920 J. B. Heikkinen 1


Maikki Vanhala (1928) Juho Benjamin Heikkinen jäi leskeksi ensimmäisestä aviostaan Maria Augusta Juliuksentytär Kemppaisen kanssa 8.6.1918, ollen 60-vuotias. Vaimo oli kuollessaan 56-vuotias. Avioliittoa kesti 36 vuotta ja siitä syntyi 18 lasta, joista usea kuoli kuitenkin pienenä. Juho avioitui toiseen liittoonsa 25.10.1922, morsian, 38-vuotias Maria Aukustintytär Vanhala (s. 18.2.1884 Pudasjärvi Livo Vanhala no 23, k. 8.12.1956 Oulu) oli miestään 25 vuotta nuorempi. Avioliitto, joka oli lapseton, päättyi Juhon kuolemaan 17.1.1945, kestäen 22 vuotta.

 1. Karhun tilan arkisto, Matti Heikkinen
Kategoria(t): 7 Karhu Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *