Helian ruokataloutta

Julia Niskanen (o.s. Huovinen, s. 1914), Hilma ja Aappo Huovisen tytär, kertoi lapsuudestaan ja nuoruudestaan Helialla no 41. Muistelmat keräsi 1980-luvun lopulla tytär Ritva Marttila (o.s. Niskanen).

Heljän päärakennus Syyslahdin aikaan teurastettiin monta elukkaa. Silloin Helialla tehtiin verimakkaraa. Teurastetusta eläimestä laskettiin veri saaviin. Heti sen jälkeen tehtiin ruistaikina, jossa nesteenä oli veri. Makkaran kuoreksi käytettiin eläimen suolta, joka saatiin teurastuksessa. Suoli siivottiin ennen täyttöä siten, että se ensin poljettiin olkien päällä tyhjäksi ja sitten huuhdottiin vedellä puhtaaksi sisältäpäin. Suoli ei saanut kuivua.

Taikina valutettiin lehmän sarven läpi suolipussiin makkaroiksi, ja makkaran päät solmittiin. Sitten makkarapötkyt keitettiin suuressa padassa ja lopuksi laitettiin uunipellin päälle ja uuniin paistumaan.  Valmiit makkarapötkyt nostettiin tangon päälle jäähtymään ja vietiin viljamakasiiniin, jossa myös lihoja säilytettiin. Jouluna sitten valmistettiin makkarakeittoa, ja se oli hyvää.

Paistettua lihaa halutti ja kerran tytöt Martta ja Julia olivat kahdestaan kotona. Martta ehdotti: ”Eilen lahdattiin sika. Nyt lähdetään äidiltä salaa hakemaan lihakimpaleet ja paistetaan ne ennen kuin äiti tulee kylästä”.  Niin tehtiin, ja hyvältä maistui.

Punasleipä syntyi siten, että leipätaikinaan lisättiin verta ja tehtiin reikäleipiä. Punasleipäperunat oli ruokalajina.  Siihen kuului perunat ja punasleipä oli lihan asemasta. Waanan ja Kalle Huovisen talojen leipä oli hyvänmakuista.

Rössyä taas tehtiin niin, että uunipellille kaadettiin veritaikina ja paistettiin. Iso levy leikattiin sitten palasiksi. Rössypalat laitettiin keittoon, ja siitä tuli kunnon rössypotut.

Puutarhassa kasvoi sievissä penkeissä porkkanaa, punajuurta, lanttua ja hernettä. Niitä laitettiin keittoihin, lanttu- ja hernelaatikkoa tehtiin uunissa. Talon tytöt ja piiat hoitivat kasvimaata.

Lehmän poikimisen jälkeen lypsettiin ternimaitoa, josta tehtiin uunijuustoa, juustokeittoa ja pannukakkua.

Helian miehet eivät kalastaneet Oulujoesta Huovisten aikaan. Kaupasta ostettiin koko nelikko silakkaa, suolattiin ja olivat valmiita syötäväksi.

Kategoria(t): 41 Heljä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *