Halonen no 54 historia

Halosen talo (1920)

Halonen no 54 tilan historiaa on kirjoitettu yhteistyössä Jaanan ja Sarin sekä Eilan (Halosen Olgan tyttären tytär) ja Riitan (Halosen Emmin tyttären tytär) kanssa. Meille ”talontyttärille” aika 1850-luvulta tähän päivään saakka oli tutumpaa henkilöhistorian osalta. Halosen sivuilla on myös Kotikankaan historiaa, koska tilat yhdistettiin 1790-luvulla ja myöhemmin erotettiin ja taas jälleen liitettiin.

Halosen suvun tarina alkaa 1850-luvulta Niilo Niilonpoika Lahdenperästä joka tuli Vauhkolaan isännäksi naituaan Vauhkolan Riitta-tyttären, tästä liitosta syntyi tytär Liisa. Riitan kuoltua nuorena Niilo meni naimisiin isoisoisoäitimme Kaisa Nykäsen kanssa ja tästä avioliitosta syntynyt Maria-tytär on siten isoisoäitimme. Suvun vaiheet Halosen talossa kestivät vuoteen 1946 saakka, jolloin Halonen siirtyi jälleen uudelle omistajasuvulle. Täydennämme tarinaa tulevaisuudessa.

Halosen talon rakennusvuodesta ei ole tarkempaa tietoa, oheinen kuva otettu noin vuonna 1920. Talon vasen pääty näyttäisi rakennetun myöhemmin. Olemmekin ajatelleet, että olisiko tämä Maria ja Sylvesteri Halosen rakentama syytinkipirtti Marian vanhemmille sekä Niilon ensimmäisille appivanhemmille? Pääty on sittemmin purettu ja siirretty uuden omistajasuvun toimesta muualle.

Aivan alkuperäisenä ei voi enää nähdä vanhaa Halosen pirttiä. Muistoja ei voi kukaan viedä vaikka muu häviääkin.

Kategoria(t): 54 Halonen, 65 Kotikangas Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *