Erkki Tihinen maksoi Suomen suurinta sotilaanpalkkaa 1675

Erkki Tihinen Laitasaaresta (talosta Tihinen no 6) saapui vuonna 1675 Oulun pitäjän kesäkäräjille valittamaan, kuinka hänen oli pitänyt joku aika sitten palkata 1/2 manttaalin tilansa puolesta sotilas. Sotilas oli nimeltään Albrecht Hansson, ja koska silloin oli ollut suuri pula palkatuista sotilaista, hän oli joutunut antamaan palkkaa 550 kuparitaalaria.

Albrecht oli heti pestauksen jälkeen viety Tanskaan. Kun hän tuli sieltä takaisin, niin Kajaanissa ja Savossa ollessaan hän varasteli, minkä vuoksi hän joutui vankilaan sekä Kajaanissa että Oulussa ja tuomittiin kujanjuoksuun.

Kujanjuoksu on useissa maissa käytetty ankara rangaistusmuoto, jossa tuomitun piti juosta kahden raipoilla tai kartuilla heitä lyövän miesrivin välissä. Kujanjuoksua käytettiin erityisesti sotaväessä. Rangaistus sisältyi esimerkiksi Ruotsin varhaiseen rikosoikeuteen, mutta sitä ei sisällytetty enää vuoden 1734 lakiin. 1

Sitten Albrecht oli lähtenyt muiden mukana Riikaan, mutta oli siellä karannut rikostensa ja varkauksiensa takia. Erkki kertoi, että hänet, vanha ja raihnainen mies, otetaan nyt sotilaaksi. Erkin pyynnöstä lautamiehet ja kylänmiehet todistivat, että sotilas Albrecht oli varastellut paljon, minkä takia hän oli ollut vankilassa ja tuomittu kujanjuoksuun, ja että hänet oli viimeiseksi kirjattu Riikaan ja oli vielä siellä, enempää he eivät tienneet, sotaupseerit tietävät enemmän.

Todistettiin myös, että Erkki oli sairas ja hänellä oli tyrä, joten hän ei kelvannut sotilaaksi tai kruunun palvelukseen.

Muista asiakirjoista selviää, että Albrecht Hansson oli syntynyt Pohjanlahden länsipuolella Ruotsissa, ja Tihinen oli pestannut hänet jo vuonna 1658.

Tihisen Albrechtille maksama 550 kuparitaalaria oli poikkeuksellisen suuri, ja se oli Suomen korkein tunnettu sotilaan palkka tuohon aikaan. 2 3 4

Kategoria(t): 6 Tihinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *