Aku Pakinoi – Espanjantauti ei tapa… (1920)

Naisia parantolan ulkohallissa

…tosi suomalaista. Espanjalainen bolshevismi on taasen hyökännyt Suomeen ja riehuu kauheammin kuin kymmenen Leniniä unissaankaan mekastaa, ja lääkärit purevat hammasta ja kiroavat ja sanovat, etteivät tunne sitä eivätkä haluaisikaan tuntea, ellei se olisi heidän pyhä kutsumuksensa.

Mutta me sanomme: hiis häneen tutustukoon! Se on espanjalaisten velvollisuus – yhtä pyhä kuin härkätaistelu.

Emme ihmettele ollenkaan, että se on syntynyt Espanjassa, jossa ei ole jäistä vettä eikä nokisia saunoja, mutta että se kaataa laumoittain kunnon suomalaisia, johtuu se  –  ei saunain ja jääkylmän veden  p u u t t e e s t a  vaan niiden  k a m m o a m i s e s t a ! 

Siis arvoisa lukija, kun tunnet tuon Espanjan bolshevikin kynnet niskassasi, niin, ennen kuin se sinua pääsee raatelemaan, anna lämmittää sauna niin kuumaksi, että silakka seinässä paistuu; muutama pisara kamferti-tippoja sisään tai kuumaa kahvia pari kuppia, rohkaise luontosi ja mene saunaan  –  lääkärin kiellosta huolimatta. Varusta hyvänen ämpäri jääkylmää vettä sekä kunnollinen vihta; lyö oikea suomalainen hikilöyly, niin että katto lainehtii; kasta tavan takaa vihtaa siihen jäiseen veteen ja pehmitä sitten paatunutta ruumistasi sillä niinkauan kuin tunnet saaneesi tarpeeksesi; tyhjennä loppu ämpärin sisällöstä niskaasi; kuivaa itsesi, jonka jälkeen huomaat taudin osuneen väärään henkilöön, ja tauti perääntyy ”espanjalaiselle maaperälle”, ottaa korvauksen siltä, joka pelkää  –  vaikka ei saunaa, niin ainakin jäistä vettä.

Olemme itse kolme kertaa sillä tavalla torjuneet taudin. Ja se on totta, vaikka olemmekin luonnostamme hiukan leikillisyyteen taipuva.

Eikä keino ole edes oma keksintömme, jonka seikan häveten tunnustamme, vaan neuvoi sen eräs topakka emäntä, joka sillä on pelastanut koko perheensä. Mutta olemme siitä luoneet oman yksinkertaisen ja kansantajuisen teoriamme, jonka vallan maksuttomasti selitämme.

Kun espanjantauti on löytänyt sopivan uhrin, ottaa se kynsiinsä ensiksi uhrin ruumiillisen voimakoneen, sydämen, jota se alkaa nykiä ja nipistellä, ja sydän menettää n.s. malttinsa, hermostuu ja alkaa käyttäytyä kuin mielipuoli: vuoroin liehtoo kuin paholainen ja vuoroin yrittää tehdä topin niin kuin äksy koni.

Siitä johtuu vuorottainen kuume ja taas toisinaan n.s. vilunväreet.

Iho, jonka tehtävänä on liikalämmön poistaminen ruumiista hikoilemisen kautta, joutuu myöskin tässä mylläkässä vallan sekapäiseksi eikä toimi alkuperäisten traditionein mukaan. Siitä johtuu kuumeen nouseminen.

No  –   kun nyt menee saunaan ja kuumassa löylyssä kylmällä vedellä kylpee ruumista, joutuu ihossa olevat verisuonet vuoroin laajenevaan ja vuoroin kutistuvaan liikkeeseen, ja tämän kautta se saatetaan normaaliksi, ja voi se nyt poistaa ruumiista liikalämmön ja saa sydämenkin järkiinsä. Ja espanjantauti on tiessään.

Viimeinen kylmä valelu on välttämätön sentähden, että suuressa lämmössä laajentuneet pinnalla olevat verisuonet kutistuvat entiseen olotilaansa, pinnalle virrannut veri tulvii takaisin sisään, eikä ole niin suurta vaaraa lämmön liikahaihtumisesta, jonka seikan vuoksi lääkärit kieltävät kuumeen uhatessa menemästä saunaan.

Mutta  –  niin kuin sanottu  –  jääkylmä kylpy tekee sen vaaran aiheettomaksi. Onko tämä uutta oppia? Mitäs joutavia; tavallista terveysoppia.

Ja espanjantaudinhoito oppia.

Kokeilkaa! Eihän siinäkään ole muu kuin henki vaarassa.

Aku 1

J.K. Kuka olisi uskonut että 100 vuotta myöhemmin koko maailma kokee taas pandemian. Espanjantauti tuli Suomeen kesäkuussa 1918 ja vuonna 1920 elettiin jo taudin neljättä aaltoa. Tautiin kuoli Suomessa n. 20.000 ihmistä. Espanjantaudista lisää Wikipediasta. Artikkelikuva Päivärinteen sairaalasta 1930-luvulta.

  1. Kaleva 28.1.1920
Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *