Värjärimestari Fjellström, Inkalan omistaja


Inkalan talo Kosusten aikaan, pihamaalla isäntäväki – klikkaa kuvaa

Ylä- ja Ala-Inkalan taloja no 38 omisti 1850-luvun alusta lähtien oululainen värjärimestari Jacob Eric Jacobinpoika Fjellström (s. 1792). Hän osti tilan huutokaupasta ja Inkalan edelliset asukkaat muuttivat Ouluun.

Jacobin afääriasiat olivat jo loppusuoralla, olihan hän jo 60-vuotias, tuon ajan mittapuulla ikäloppu. Oulun Wiikko-Sanomissa kirjoitettiin 18.12.1852:

Allamainittu tietää antaa kunnioittawasti tämän kautta, että hän on wastaanottanut wärjäri-mestari J. Fjellström’in wärjäys-oikeuden tässä kaupungissa, ja pyytää arvollista kaupungin ja maakunnan yhteistä kansaa tuomaan kohtuullista wärjäys-maksoa wastaan hänelle värjättäväksi Pumpuli- Willa- Silkki- ja Pellawan lankoja ja waatteita; ja lupaa että työt tehdään kaikinpuolin hywästi ja wiiwyttelemättä.

R. Helander

Koska tienestejä ei enää suuremmissa määrissä ollut, piti marraskuussa 1858 ilmoittaa lehdessä että värjärimestarin talosta

Uloshyyrätään nyt heti vinttikamari ja hyyrystä saapi sovitella paikalla asukasten kanssa.

Hyyräyksestäkään ei ollut apua, koska seuraavan vuoden tammikuussa annettiin samassa lehdessä

Pakkohuutokauppa-ilmoitus värjäri Fjellströmin kartano ja tontti no 4 kaupungin ensimmäisestä korttelista kaupungin lääkärin, professori Gustaf Toppeliuksen velan maksuksi.

Värjärinliikkeen uusi omistaja Klaus Sorsa jatkoi työtä värjärimestarina Myllytullissa, Oulujoen rannalla osoitteessa Stora Nygatan.

Velkoja oli ilmeisesti paljon, sillä omaisuuden myynti jatkui. Oulun Wiikko-Sanomissa oli ilmoitus 28.4.1860 Yli-Inkalan myynnistä ja sitä kauppasi mestari Fjellström vielä itse. Kauppoja ei syntynyt, lienikö hintapyyntö kohtuuton.

Värjärimestari kuoli Oulussa 68-vuotiaana 14.11.1860 vesitautiin eli pöhöön. Leski Katariina ilmoitti lehdessä alkuvuodesta 1861

Keskiviikkona 13. p. helmikuuta tapahtuu färjärimestari Jac. Fjellströmin jälkeen ylöskirjoitus Inkalan maalla, no 38 Laitasaaren kylässä Muhoksen pitäjässä. Jotka luulevat pesässä olevan saamisia eli antamisia, ilmoittakoon sitä 16. p tulevata helmikuuta.

Leski yritti myydä tilaa useaan otteeseen kevään aikana, irtaimen myynti kenties onnistuikin

Keskiviikkona tulevata huhtikuuta klo 10 myydään Inkalan maalla Muhoksen Laitasaaressa julkisella vapaaehtoisella auksuunilla seuraavaa omaisuutta nimittäin kultaa, hopioita, kuparia, hevoisia, lehmiä ja lampaita kuin myös muuta irtainta omaisuutta. Samasta tilasta tulee mainittu Inkalan maa myytäväksi taikka tarjottavaksi arennille, josta auksuunipaikassa likempiä tietoja annetaan Oulussa. 1

Miehensä tekemät velat painoivat leskeä vuosia, lehdissä oli irtaimiston ulosmittausilmoituksia vielä 1870-luvullakin. Värjärimestarin leski Katariina Fjellström kuoli Oulussa 6.7.1887 vaivaisholhottavana.


2 vastausta artikkeliin “Värjärimestari Fjellström, Inkalan omistaja”

  1. Inkalan lainhuutoja mm.
    osa Inkalaa 38 , LH Jaakko Inkalalta Matti ja
    Walborg Lohelalle s 1824 , vuonna 1873

    osa Inkalaa 38 .LH Matti ja Walborg Lohelalta
    Jaakko Lohelalle s 1848 , vuonna 1880
    kauppaan sisältyi syytinki, Walborg kuoli 1880
    v 1880 toteutui 2 lainhuutoa olisi tarvittu 3-4 kpl
    joten asia jäi kesken, Jaakko Lohela oli myös
    karvarinkisällinä siihen aikaan Åströmin nahkatehtaalla.
    Oliko sekin Jakob Fjällströmin työpaikka ennen. Matti
    siirtyi leskeksi jäätyään Yrjänään 29 mäkitupalaiseksi ja kuoli v 1896.

    • Kiitti Pentti, siirsin nuo lainhuudot ym. Inkalan sivulle. Itse sivuhan on vielä pahasti kesken, kirjoittelen taas kun ehdin. Sain sellaisen käsityksen noista lehtijutuista että tämä värjäri värjäsi omassa liikkeessään enimmäkseen kankaita, ei nahkoja. Mahdettiinkohan tuohon aikaan edes nahkoja värjätä, ehkä ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *