Haapaoja

Antti Juhonpoika Leskelä Haapaojan tila on lohkottu noin 1923-25 aikana Ylä-Konnun tilasta. Tilan omistivat Hilja Katariina Jurvelin eli Kontu (Katri, s. 4.3.1895) ja Antti Juhonpoika Leskelä. Katri kävi 1914-16 Koivikon karjatalouskoulun.

Antti Leskelä oli syntynyt 11.8.1893 Kuusamossa ja hän oli alkuaan vanhaa saamelaista Pitkän sukua (Pitkä-Kallunki-Leskelä). 1 Antin vanhemmat olivat Juho Antinpoika Leskelä eli Kallunki (myös Patosalmi) ja Priita Mari. Katri ja Antti asuivatkin ensi Kuusamossa, mutta palasivat takaisin Laitasaareen ja saivat oman tilan asuttavakseen.

Peltopinta-ala kasvoi uudisraivauksen myötä 20 hehtaariin kokonaispinta-alan ollessa n. 70 hehtaaria. Peltolohkojen nimet olivat Kotipelto, Kangaspelto, Kivarinrinne, Kortesuo ja Rauhionoja.

Tilalla pidettiin 8 lehmää, 4 vasikkaa, lampaita 10 ja kanoja parikymmentä ja hevosiakin 2-3, samoin sikoja. Tämä oli sen ajan tyypillisin tilakoko ja antoi elannon kahdeksanhenkiselle perheelle.

Isä Antti kuoli verrattain nuorena 12.8.1946 ja tilan pitoa jatkoi poika Heikki (s. 1925) emäntineen. Nykyisin Haapaojan tila on Heikin pojan perheen omistuksessa.

– Kalevi Leskelä, tietoja lisännyt Solja Holappa

  1. Solja Holapan sukutietokanta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *