Renki Taunolle tapahtui

Syrjälän eli Kotikankaan pihapiiriä Rahkon Janne ja Maija nukkuivat Rahkolassa asuessaan peräkamarissa. Eräänä yönä Janne heräsi omituiseen tuhinaan joka kuului ulkoa. Janne meni katsomaan ja huomasi sonnin olevan irti. Vaikka sonniaitaus oli tehty vahvoista hirsistä, oli sonni hypännyt aidan päälle ja päässyt vapaaksi.

Janne herättelemään Seppäsen Taunoa (s. 1930 Oulujoki), joka oli renkinä Rahkolassa. Tauno ei sonnia pelännyt, vaan lähti ottamaan sitä kiinni. Sonni kävi kuitenkin Taunon kimppuun, mutta Tauno sai kädet ja jalat kiedottua sonnin kaulan ympärille ja roikkui sonnin kaulan alla. Sonni juoksi hyvän tovin ympäri peltoja Tauno kaulan alla roikkuen. Janne oli varma ettei Tauno siitä hengissä selviä. Jossain vaiheessa Tauno sai kuitenkin irrotettua toisen kätensä sen verran, että sai sonnin nenärenkaasta kiinni. Sitten hän taluttti sonnin navetan parteen yöksi, nenärenkaasta pidellen.

Tauno oli innokas urheilumies ja kerran hän oli lähtenyt Ouluun katsomaan pesäpalloa. Itsekin kovana urheilijana hän oli juossut sinne, vieläpä kumisaappaat jalassa! Tulomatkalla Madekoskella jotkut paikalliset nuoret olivat ruvennut kiusaamaan tätä erikoista kulkijaa ja olivat jopa olleet käymässä Taunon kimppuun. Mutta Tauno oli riisunut toisen kumisaappaan ja hutkinut sillä ahdistelijoitaan ja päässyt siten karkuun.

Kategoria(t): 11 Rahko - Rahkola Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Renki Taunolle tapahtui

 1. Aarno Sipola sanoo:

  Kertomukseen liitetty valokuva on Sylvester Halosen omistaman Syrjälän pihamaalta. Hän oli Halosen talon no 54 poikia ja Syrjälä on jaettu perintönä Halosesta. Minulla on samanlainen kuva ja sen on tunnistanut Vesterin poika Esa Halonen.

 2. Sari sanoo:

  Hei Aarno, kiitokset tämän kuvan tunnistamisesta. Soljan kanssa tätä ihailtiinkin yksi päivä. Halosen sivulla blogissa ei ollutkaan Syrjälän tilan sivua. Siitä pitäisi saada tarinaa jälkeläisiltä, niin voisi sivun tehdä. Olisiko kukaan kiinnostunut siitä kirjoittamaan? Huomatkaa kuvan talossa oleva akkuna, jossa tuuletusruutu. Eikait sellainen kovin yleistä ennen ollut?

  • Riitta sanoo:

   Syrjälä on samaa kuin Kotikangas 65 ja tästä on tulossa Halosen tarinan jälkeen lisää.

   • Solja sanoo:

    Aivan totta – nyt kun katson kuvaa tällä sivulla sekä Kotikankaan/Syrjälän talon kuvaa jota taannoin käsittelin niin ihan samanlaiset ikkunat ja kivijalka :-) On se hyvä että meillä on tarkkasilmäisiä lukijoita. Siirrän tämän kuvan Kotikankaan galleriaan. Tunnistatteko keitä kuvassa on?

   • Sari sanoo:

    Aivan juuri, nyt hoksasin että se onkin Kotikangas eli Syrjälä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *