Mistä Laitasaari nimitys on peräisin?

Kemi, Tornio, Ounas, Oulu ja Ii,olen nähnyt uomanne aavat. Ja mieleni laajeten lainehtii ja suoneni tarmoa saavat. Jokes uljahat syöntäni suurentaa, oi Kymmenen virran maa.

Määtän taloja ja Määtän saari (1739) Olen usein miettinyt ja Laitasaari-Seuran kokouksessakin 2.4. kysyttiin mistä Laitasaari nimitys tulee. Tähän on monia erilaisia versioita, joita haluaisimme kyllä myöskin tallentaa. Yksi niistä on sellainen, että kun aikoinaan karjalaisten nautinta-alueet ylettyivät tänne Pohjois-Pohjanmaalle, niin heille oli asetettu rajaksi jokin saari, joka toimi siis nautinta-alueen rajasaarena. Samoin on myös ollut rajoja Kainuulaisille, joten onko saari toiminut sittenkin heille rajana?

Toiset kertovat sen saaren olleen Turkansaari, toiset taas puolestaan Laitasaari. Siitä nimitys: se laitimmainen saari eli Laitasaari. Laitasaari -niminen saari näkyy Vikarin v. 1739 kartassa todella   himmeänä tekstinä Määttien talojen edustalle nimettynä saarena.  Sen nimen ehkä siitä juuri ja juuri erottaa. Myöhemmin tuota saarta kyllä kutsutaan Määtänsaareksi.

Pitäjänkartta Laukanseutu Toisessa myöhemmässä kartassa 1840-luvulta näkyy nykyinen Laukansaari nimettynä Laitasaareksi.  Olisi mielenkiintoista  nähdä vielä Klaus Klaunpojan kartta 1650 luvulta, näkyykö siinä mitään merkkiä Laitasaaresta. Sehän on vanhin Kainuun alueen kartta. Olen tästä ollutkin jo yhteydessä Kainuun maakuntayhtymään, jotka ovat teettäneet kartasta näköispainoksen.

Sen myöskin olen Vikarin kartasta huomannut, että lähes kaikki saaret ovat nimetty talon nimen mukaan mikä siinä rannalla on ollut tai edelleen on. Alue jota olen tutkinut lähtee Perttulankylästä, läpi Muhoksen ja Utajärvelle saakka näin poikkeuksetta on. esim Hakkarilan edessä on Hakkarilansaari, Konttisaari on ehkä vanhan Manne Kontin talon paikan edustalla, Laukan edessä Laukansaari, jne. Onko joskus ollut jokin LAITA-niminen talo täällä, josta nimi Laitasaari olisi syntynyt?

Kertokaapa kommentoimalla mitä versioita teillä on perimätietoja Laitasaari nimestä?

Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Mistä Laitasaari nimitys on peräisin?

  1. Markku sanoo:

    Joskus olen seuraavanlaisen version kuullut; yläjuoksulta tulleet veneet ovat ohittaneet viimeisetkin koskipaikat mm. Montassa ja ei ole enää tarvittu veneen lisälaitoja. Kun on päästy suvantovesille, veneen lisälaidat on voitu irrottaa ja jättää sopivaan saareen(laitasaareen) odottamaan paluumatkaa.

    • Solja sanoo:

      Tämä on sama versio jonka minäkin olen kuullut. Koskilaidat on jätetty Laitasaareen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *