Kuvia tehtaista

7 vastausta kohteessa Kuvia tehtaista

 1. Elsi Lehikoinen sanoo:

  Kuva on Muhoksen tiilitehtaalta. Oikealla istuva nainen on äitini Jenni Lehikoinen os. Jurvelin (11.9.1911 – 18.10.1993) Myös muissa kuvissa on äitini.

 2. Kirsti Reskalenko sanoo:

  Otaksun, että kuvassa Muhoksen tiilitehtaan väkeä kahden naisen keskellä on isäni tädin Katrin mies Hannes Kirstinä, joka kävi tiilitehtaalla pyörällä Tyrnävältä. Matkaa yhteen suuntaan oli yli 17 km, mutta työpäivän jälkeen odottivat työt omalla tilalla. Isoisäni Samppa Kelhä oli tiilitehtaalla konemestarina 30-luvulla, hänen veljensä Iikka työnjohtajana. Veljekset asuivat jonkin aikaa tiilitehtaan konttori- ja asuintalossa, jossa lutikat häiritsivät isäni kertoman mukaan yöunta. Isäni täti Jenni Viinikanoja oli myös tiilitehtaalla työssä. Sukulaisista Ahti ja Armas Pasanen kulkivat Tyrnävän Korvesta tiilitehtaalla työssä. Ahti oli tiilenpolttajana vanhalla tehtaalla. Saisinko tiilitehtaan kuvia sähköisenä niin voisimme isäni kanssa koettaa tunnistaa kuvan henkilöitä printatusta kuvasta? Hän juoksenteli tehtaalla työmiesten jaloissa siihen asti kunnes isä lähti Petsamoon tiilentekoon veljensä Iikan perässä.

  • Solja sanoo:

   Kiitos Kirsti kommentistasi. Sivustolle ladatut kuvat ovat pienennetyssä muodossa, alkuperäiset skannatut ovat seuran kuva-arkistossa. Kysymme aina kuvan luovuttajalta lupaa antaa sitä eteenpäin. Eli tarkistamme asian ensin. Hienoa jos saamme tunnistuksia kuviin, sehän tässä tarkoitus on ja henkilöitä ei kovin moni enää muista. Lämpimät terveiset isällesi! Samppa Kelhästä on kirjoitettu mm. tällä sivulla http://www.laitasaari.fi/taloja/huovinen-no-15/huovila/

   P.S. Onko teidän suvulla kuvia Huovilan talosta? Kuten huomaat, meillä ei ole muuta kuin tämä sivulla oleva kirjasta skannattu heikkolaatuinen otos.

   P.S. 2 Kirstinä merkitty ryhmäkuvaan, toiv. meni nyt OK.

 3. Raili Martinkauppi o.s. Turunen sanoo:

  Tervehdys!

  Viinikanojan Maria 25.10.1864 synt. Muhoksella avioitui Tyrnävälle Kustaa Turusen synt. 21.11 1846 kanssa… Siis olen sukua!
  Jenni Viinikanoja oli isäni Kaarlo Turusen serkku. Tuovi Kelhä Viinikanoja antoi minulle vinkin mistä löydän enemmän tietoa kuin Muhoksen srk:n sivulta.
  Kiitokset! Tiilitehdas tuli tutuksi kun mentiin Arttu Viinikanojalle Soson pysäkiltä kävellen.
  Hyvää kesää kaikille! Olin Kaarlo Viinikanojan syntymäpäivillä mieheni Askon ja veljeni Kalevi Turusen kanssa.
  Terveisin Raili Martinkauppi

 4. Erkki Bergman sanoo:

  Kertoisin että oli kolmaskin tiilitehdas Kaurakankaan tiellä Murtomäellä. Olen nähnyt kuvia tehtaan työntekijöistä. Muistikuvani mukaan siellä oli jäänyt ruostumaan tehtaan koneita. Savimonttu oli vettä täynnä. Syksyllä urheiltiin mopolla heikoilla jäillä.

  Solja: Minäkin muistelen että on puhuttu kolmannestakin tiilitehtaasta. Tuohinon sivulla mainitaan ”Jurvakaisen omistamasta tiilitehtaasta” – lieneekö se? Mikä sitten lienee viralliselta nimeltään? Ks. http://www.laitasaari.fi/taloja/tuohino-no-71/

  • Raimo Ranta sanoo:

   Murtomäessä oli kauppias Antti Jurvakaisen tiilitehdas sijaitsi samalla savialueella kuin Häglundin omistama Muhoksen tiilitehdas. Muutama satametriä Ouluun päin. Siellä tehtiin punaisia savitiiliä 1940 luvun lopulla. Toiminta loppui 1950 luvun allupuolella Kirjassani Juuret Henttuojan törmällä on pieni kappale tehtaan historiasta sivulla 102.

   Solja: No niinpäs olikin maininta tästä jo tiilitehtaan sivulla, ei muista kaikkea millään, niin paljon tietoa on kertynyt… http://www.laitasaari.fi/laitasaaren-palvelut/muhoksen-tiili/

 5. Pentti Lohela sanoo:

  Keräsen Reinolta sain kuulla että v 1950-51 siinä oli joku kuhmolainen yrittäjä tiilitehdasta perustamassa. Siitä tuliko tehtaasta koskaan tiiliä siitä Reinolla ei ollut muistikuvaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *