Laitasaarelaiset käräjillä Limingassa 1543

Laitasaari esiintyy ensimmäisen kerran kylän nimenä jo tarkalleen 470 vuotta (2021: 478) sitten Limingan käräjillä. 1 2 Kylä on oletettavasti ollut olemassa jo ennen tätä, mutta ensimmäiset kirjalliset maininnat ovat vasta tässä asiakirjassa. Voisi sanoa, että Laitasaari on vähintäänkin 478 vuotta vanha kylä.

Limingan talvikäräjät 21.1.1543

Limingan talvikäräjät 21.1.1543

Påll Månson Laijtisa: bleff sachfeltt för han slo Hasu Kaupii i hudh till 3 mk gaff 1/2 mk

Käräjillä sai 3 markan sakot Paavo Maununpoika Laitasaaresta, koska löi Kauppi Hasua päähän. Paavo maksoi 1/2 markkaa sakosta. Mainittu Paavo Maununpoika mahtanee olla sama, joka näkyy vuoden 1549 veroluettelossa – tila on myöhemmin nimeltään Hartikka / Yliväärä. Hasu mahtanee olla Oulunsuusta. 3

Limingan talvikäräjät 21.1.1543

Per Kyllen Laijtisara bleff sachfeltt för han slo Per Olsson ibm 1 blånatt till 3 mk gaff 1/2 mk
Per Olson i Laijtisa: bleff sachfeltt för han slo Per Kylle i hudh till 3 mk gaff 1/2 mk

Ylläolevassa kuvassa ensimmäinen ja toinen kohta käsittelee Pekka Ollinpojan ja Pekka Kyllesen käsikähmää – he olivat molemmat Laitasaaresta. Molempia miehiä sakotettiin, koska he olivat lyöneet toisiinsa mustelmat, sakko 3 markkaa, joista he suorittivat 1/2 markkaa. Pekka Ollinpoika oli ensimmäinen Ähkysen talon isäntä. Pekka Kyllestä ei löydy Laitasaaren veroluetteloista, mutta vuoden 1557 veroluettelossa on Tapani Mikonpoika Kyllinen. 4

Matts Jonson Laijtisa: bleff sachfeltt för han solde Marcus Fordell 14 mårdhe i förbud till 40 mk gaff 5 mk 

Viimeisin eli kolmas kohta kertoo,  että Matti Jussinpoika (Jönsson) Laitasaaresta on tuomittu 40 markan sakkoon, koska oli myynyt Markus Fordellille 14 näätää kieltoa vastaan. On ilmeisesti ollut metsästyskieltoaika. Matti Jussinpoika suoritti 5 markkaa. Tämä Matti Jussinpoika voi olla joko Jussi Jussinpoika Pukin tai Jussi Kemiläisen poika, jotka molemmat esiintyvät Laitasaaren nokkaveroluettelossa vuonna 1548. 5

Limingan talvikäräjät 21.1.1543

Oluff Person i Laijtisa: bleff sackfeltt för han giorde åwerk på nogh: höö för Simo Ticka ibm till 3 mk gaff 1/2 mk

Tässä jutussa sakotettiin kolmella markalla Olli Pekanpoikaa Laitasaaresta heinävahingosta, jonka tämä oli tehnyt samankyläläistä Simuna Tikkaa vastaan. Olli Pekanpoika suoritti 1/2 markkaa. Tämä Olli Pekanpoika on mahdollisesti Olli Pekanpoika Nykyri ja Simo Tikka on Simo Simonpoika Tikkanen, molemmat esiintyvät vuoden 1548 nokkaveroluettelossa.

Limingan kesäkäräjät 7.6.1543

Tilikirja

Matts Clausson Laijtisa: bleff sackfeltt för han slo Mons Monsson ibm 1 blonatt till 3 mk gaff 1/2 mk

Matti Klaunpoika Laitasaaresta tuomittiin siitä, että hän löi laitasaarelaiseen Maunu Maununpoikaan mustelman. Hän sai 3 markan sakon, suoritti 1/2 mk. Tämä Matti Klaunpoika voisi olla Klaus Hannunpoika (myöh. Valkolan talo) poikia Laitasaaresta, Maunu Maununpoika mahdollisesti vuonna 1548 Laitasaaressa esiintyvä Mauno Kontti.

Käännökset Ritva Nygren

Kategoria(t): 13 Yliväärä, 39 Koivikko, Ähkynen (kantatalo), Kemiläinen (kantatalo) Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Laitasaarelaiset käräjillä Limingassa 1543

 1. Sari sanoo:

  Hei, seuratkaapa laitasaarelaiset Tervareittiä – siihen pitäisi tulla tästä meidän vuosipäivästä juttua!

  Onnea vähintäänkin 470 -vuotiaalle Laitasaarelle!

  Kylä voi olla vieläkin vanhempi, mutta tämä on ensimmäinen maininta kylästä asiakirjoissa.

  • Solja sanoo:

   Vaikka aina sanotaan, ettei saisi tapella niin tässä tapauksessa voitaisiin sanoa, että onneksi tappelivat, muuten ei oltaisi näin vanhoihin historiakirjoihin kenties päästy :-) Monet kiitokset Ritvalle ”hieroglyfien” tulkinnasta, ei olisi onnistunut allekirjoittaneelta!

 2. Solja sanoo:

  Facebookin Laitasaari-ryhmässä keskusteltiin vanhimmasta arkistodokumentista joka viittaa kyläämme. Se on tämä – kiitos Ritva käännöksestä! Nyt on löytynyt eräs toinenkin erittäin mielenkiintoinen dokumentti 1550-luvulta. Jääkääpä kuulolle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *