Joulukalenteri – Annana yö pimeimmillään

Wanha joulukortti - joulupukki

9.12. Anna

Yö pimeimmillään. Leivonnan ja oluen panon aika.

13.12. Lucia

Lutun yöstä lähtien kukko putoaa orrelta kolmesti vuorokaudessa koko loppuvuoden.

15.12. Heimo

Joulun (rastavan) paasto alkaa.

Joulutöiden muistilista Kotiliesi-lehdestä vuodelta 1925

  • 8.-10.12. jouluostokset tehtävä viimeistään (ruokatavarat, kuusenkoristeet ja kynttilät mikäli niitä ei tehdä kotona, joululahjat perheen jäsenille ja palvelusväelle) – vaikka ette hankkisi lahjoja älkää jättäkö lapsia ilman niitä, antakaa edes jotakin vaatimatonta
  • 11.-12.12. joulukaljan valmistus
  • 14.12. jouluun kuuluvien vanhanaikaisten liharuokien valmistus, esim. joulu- tahi lihamakkara, painesyltty ja maksapiiras
  • 15.12. joululimppujen ja vierreleivän leipominen
  • 16.12. joulukorppujen ja piparkakkujen leipominen, joulukinkun savustaminen
  • 17.-18.12. joulusiivous – vanha kaunis tapa, vaikka ei juuri nautikaan miesväen suosiota
  • 19.12. hopeiden ym. kiillottaminen, joulumakeisten keittäminen, seuraavana sunnuntaina joululahjat kääreisiin

Elsi L kertoo joulumuistoja kotoaan Murtomäestä 50-luvulta: 

Muistoissa on että aina oli kova pakkanen ja paljon lunta. Muistan kuinka minä ja kaksi sisartani kävimme naapurissa asuvan Väisäsen Sylvin kanssa Huovilan koulun kuusijuhlassa. Joen yli kulki hevostie Väärän rannasta. Huovilan kuusijuhlaa odotettiin, koska siellä oli niin hyvä joulutunnelma ja ohjelma. Muistaakseni saimme joskus pulla- ja piparipussinkin mukaan.

Joulukuusi oli pirtissä ja siihen laitetiin aidot kynttilät, joita piti koko ajan vahtia etteivät palaneet loppuun. Jouluaattona äiti lähti aina naapurissa asuvan Puustin Lempin kanssa potkukelkalla käymään hautusmaalla ja viemään kynttilät isäni, siskoni ja isovanhempieni haudalle. Matkaa hautausmaalle tuli kotoa 5-6 kilometriä. Äidin ollessa sillä reissulla pelotti koko ajan jos se joulupukki tuleekin sillä välillä, joten helpotus oli suuri kun äiti palasi ennen joulupukkia kotiin.

Joululahjat eivät olleet suuren suuria mutta muistoissani on erityisesti yksi joulu jolloin sain kaunoluistimet. Vuorotellen niillä sitten luisteltiin Väärän rannassa.

Jouluruokana oli perinteiset ruoat, kuten lanttulaatikko, kinkku, rosolli – ja karjalanpaisti maistui hyvältä kun se oli haudutettu meheväksi pirtin uunissa. Äidillä ja Väärän Annalla oli tapana tehdä yhdessä joululeivonnaiset Väärän pirtissä isossa uunissa. Meillä lapsilla ja Väärän Antilla oli pieni kilpailu kuka sai rapata kakkutaikinakupin puhtaaksi. Äiti leipoi meille jokaiselle rusinasilmäiset nisupukit jotka syötiin jouluaamuna maitokahvin kanssa. Joulutorttutaikina tehtiin myös itse ja lipeäkalan valmistamisen hajun muistan aina. Joulupäivä piti pysytellä aina kotona, silloin ei saanut mennä kylään.

Kategoria(t): 5 Väärä, Muut talot Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *