Inkalan maidot junalla Ouluun

Heikki Kosunen Rautatien rakentaminenkin vaikutti Inkalan elämään. Inkalan isäntä Heikki Kosunen (aik. Huovinen) vei paitsi Rovan pysäkiltä maitoa Ouluun, mutta myös lehmiä piti kuljettaa radan yli. Inkalan niittyjä ja laitumia sijaitsi radan toisella puolella.

Väliä Oulu–Muhos ryhdyttiin liikennöimään 1.11.1927. Näin piikominen ja muutenkin Oulussa kuin Muhoksellakin käyminen helpottui. Äidiltään Annalta tyttäret Aili ja Inkeri, jolla nimellä Kirstiä kutsuttiin, perivät monia hyödyllisiä taloustaitoja ja toimivat oppimansa perusteella talon töiden lisäksi myös piikana monissa paikoissa, esimerkiksi Oulun Maikkulassa.

Inkala oli Laitasaaren Osuusmeijerin lähin naapuri. Kerrotaan, että Heikki oli riitaantunut meijerin johdon kanssa ja alkoi sitten laittaa maitoa Ouluun junassa. Erään kerran Heikki-isäntä istuskeli kaivon kannella hämmentäen kauhalla maitopänikkää, kun Martti Kesäniemi tuli Inkalan pihalle. Heikki välillä ryyppäsi kauhasta. Hänellä oli tuuheat viikset ja ne olivat kermassa. Tästä Martti jotain huomautti Heikille. Heikki oli huitaissut kädellään, pyyhkinyt kämmenselällään viiksiään ja sanonut: ”Kyllä se maito Oulun herroille välttää”.

Kesäniemi kirjoittaa, että olivat erään kerran lähteneet Heikin kanssa viemään maitoa Rovan pysäkille. Hevonen oli kulkenut kovin verkkaisesti ja Martti oli todennut, että mitäs, jos myöhästymme Vaalalaisesta. Heikki vastasi: ”Älä pelkää, jos me ei keritä, kyllä juna odottaa.”

Näin oli käynyt ennenkin ja Heikkiä ei oltu jätetty.

Katso kuvia Laitasaaren meijereistä täältä.

Kategoria(t): 37 Ähkynen, 38 Inkala Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *